Even voorstellen

Als je langs het Aduarderdiep bij Feerwerd rijdt, zie je de overdekte houten stellingkast met de zakken haardhout, aanmaakhoutjes en RUF briketten al staan. En sinds 2021 staat er ook een nieuwe loods.
Gerard Slopsema en Marja Datema hebben hun bedrijf Hout voor weinig verder uitgebreid, zodat er veel te kiezen is voor hun klanten. Voor Gerard komt de transport na 23 jaar op nummer 2. Marja blijft de administratie van hun bedrijf doen. Daarnaast is ze in februari 2021 gestart met een baan in de kinderopvang. Het bedrijf wordt versterkt door Gerrit Slopsema. Hij helpt Gerard op de drukke dagen in de houthandel en rijdt transporten.

Hout voor weinig stelt zich graag voor

Met veel plezier heeft Gerard Slopsema jarenlang op zijn vrachtwagen gereden. Dat waren lange dagen, vaak een hele week van huis. ‘Toen ik 19 jaar was, ben ik begonnen in het transportbedrijf samen met mijn ouders’, vertelt Gerard, ‘daarnaast heb ik al van jongs af aan oog voor handel.’ De start van een onderneming in hout is bij toeval ontstaan. ‘Bij een transport bleven er restpartijen hout over’, vervolgt Gerard zijn verhaal, ‘ik mocht het hout meenemen. En wat bleek, toen ik het aan de weg zette voor de verkoop, was het zo verkocht.’
Gerard is zich gaan verdiepen in hout en heeft contact gezocht met internationale bedrijven. Tot zijn verbazing was er belangstelling om zaken te doen. Inmiddels heeft hij een netwerk opgebouwd en worden er voortdurend nieuwe contacten gelegd. Elkaar kennen vinden Gerard en Marja Datema daarbij belangrijk. In de afgelopen jaren zijn ze meermaals in de auto gestapt om een zagerij of houthandel in bijvoorbeeld Zweden en Litouwen te bezoeken. Gerard: ‘Door het opbouwen en onderhouden van contacten binnen de houtwereld heb ik veel geleerd over de verschillende houtsoorten en de kwaliteit. Ik vind het belangrijk om onze klanten een kwalitatief goed product tegen een goede prijs te leveren.’

Wat kan Hout voor weinig u bieden?

Bij Hout voor weinig kunnen klanten kiezen uit een gevarieerd assortiment tuinhout, bouwhout, haardhout en plaatmateriaal. Sinds 2022 zijn er ook schroeven te koop. Gerard denkt graag met de klanten mee welk type hout het meest geschikt is voor bijvoorbeeld het maken van de schutting en de verbouw in huis. In de nieuwe loods is voldoende hout op voorraad aanwezig.
Hout voor weinig is zes dagen in de week op afspraak open. Als het de klant beter uitkomt om de bestelling ’s avonds op te halen, kan dat. Graag wel vooraf bellen of een appje sturen, voor het geval er niemand thuis is. De bestellingen kunnen tegen betaling in Noord-Nederland bezorgd worden.

Heden & Toekomst

In 2021 hadden Gerard en Marja het erg druk met de bouw van de loods, terwijl daarnaast de houthandel gewoon doorging. Gelukkig zijn er dan buren, die ruimte beschikbaar hadden gesteld, en daarvoor zijn ze hen erg dankbaar. Op het terrein van Johan Keizer en Gerdina Bierling stonden de voorraad haardhout en een trailer, soms ook een vrachtwagen met trailer, met de houtvoorraad. Het was voortdurend puzzelen hoe de klanten goed geholpen konden worden en ondertussen de loods realiseren.
‘Een jaar eerder waren we al begonnen met het maken van plannen voor de loods’, vertelt Gerard, ‘we hadden allerlei scenario’s bedacht.’ En nu staat er een prachtige loods, die als het nodig is, opgedeeld kan worden in vier aparte units. Eind 2023 is ook eindelijk het sanitair aangelegd. ‘De weergoden waren ons tijdens de bouw goed gezind’, zegt Gerard, ’weinig wind en niet al te veel regen.’ Gerard geniet van het werken in hun houthandel. Al werkende is de loods steeds verder ingericht. Gerard: ‘Wat we soms op papier bedacht hadden qua inrichting bleek in de uitvoering toch niet zo handig.’

Bent u nieuwsgierig naar het assortiment of heeft u een zakje haardhout nodig, u bent van harte welkom bij Hout voor weinig!

Tekst: Marian Kielema
2023